26 november 2014

Volle winst na spannende damavond

Het kan maar niet op bij Twente's Eerste dit jaar. Voor de vijfde achtereenvolgende keer werd er gewonnen, en mag het provinciale team aan de eindoverwinning gaan denken in de Eerste Klasse. Maar zover is het nog niet, met nog twee belangrijke ronden te gaan.

Tot laat in de avond bleef onduidelijk wat de uitslag zou worden in het Denksportcentrum van Hengelo waar Zoranet uit Zwolle de tegenstander was. Op het eerste bord won Egbert van Hattem op regelmatige wijze van Hessel Rienks, en opende daarmee de score. Daarna bleef het lang spannend omdat Gerrit Draaisma en Jan Koopman onvoldoende voordeel konden trekken uit de gedeplaceerde kerkhof-voorposten van hun tegenstanders, respectievelijk Erik van Wendel en Cees Bouman.

Draaisma zag geen concrete kansen om de voorpost te winnen en ruilde deze af en vergezelde die zet met een remise-aanbod. Jan Koopman zag zijn plannen gedwarsboomd door: 'zetjes, plakkers en tussenlopers', zoals hij het zelf omschreef. Daardoor kon hij niet goed vat krijgen op de stelling van Bouman, en niet beslissend afwikkelen naar voordeel. De partij eindigde in een gelijkwaardige remise.

Vervolgens maakten de gasten uit Zwolle gelijk aan bord 6. Daar hadden Gert-Jan van den Berg en R. Aaldenberg lange tijd gelijkwaardig spel, maar dat veranderde in de overgang naar het eindspel. Witspeler Aaldenberg was eerder op dam en dwong zijn tegenstander tot offeren. Met een charmante finesse besliste hij de partij.

Clubicoon Hans Mensink bleek uiteindelijk bestand tegen de grote druk die Wytze Sytsma had opgebouwd. Mensink bestreed een massaal centrumoverwicht met geduldig spel waarbij hij vertrouwde op zijn evenwichtige schijvenverdeling. Sytsma liet een kleine opsluiting aan de korte vleugel toe, juist om te profiteren van een achtergebleven schijf van de zwartspeler. Die wikkelde echter ten koste van een schijf behendig en koelbloedig af naar een nadelig maar wel remisegevend eindspel.

Alle ogen waren toen gericht op Gerrit Krüger en J. Hulsman die in een allesbehalve foutloos duel waren verwikkeld. Hulsman nam een damcombinatie waarna Krüger, tot zijn geluk, met een tegencombinatie ook op dam kwam. Dit resulteerde uiteindelijk in een gezonde dam-voor-twee-schijven voor de fanatieke Hengelo-speler. Omdat het spel met de dam veel te 'traag' was - de witspeler had veel eerder beslissend moeten toeslaan - bleef het tot lang na elven spannend.

Uiteindelijk was de beheersing van de lange lijn in combinatie met een goede afstopschijf aan de andere bordrand beslissend: 2-0, en daarmee 7-5 voor Twente's Eerste.

Egbert van Hattem - H. Rienks 2-0 (1)
Gerrit Draaisma - E. van Wendel 1-1 (2)
Wytze Sytsma - H. Mensink 1-1 (5)
Jan Koopman - C. Bouwman 1-1 (3)
Gerrit Krüger - J. Hulsman 2-0 (6)
Gert-Jan van den Berg - R. Aaldenberg 0-2 (4)