29 oktober 2014

Twente's Eerste pakt volle winst in slotfase

Met de derde overwinning op rij heeft Twente's Eerste de koppositie in de Provinciale Eerste Klasse voor zich opgeëist. De overwinning tegen de slagvaardige dammers van Kijk Uit Balkburg kwam echter moeizaam tot stand.

De Twentse dammers begonnen dramatisch aan de wedstrijd. Geert Engels liet zich in de opening eenvoudig van het bord zetten door G. Schuurman. Vervolgens toverde H. Harms een geweldige damcombinatie op het bord tegen Gert-Jan van den Berg. Daarbij plaatste hij zijn tegenstander eerst voor een slagkeus. Het was kiezen tussen twee kwaden voor Gert-Jan die moest toezien hoe Harms eerst hem naar dam liet slaan om vervolgens ten koste van diezelfde dam, zelf naar de damlijn te combineren. Gert-Jan kreeg in het vervolg geen kans meer op herstel.

Die kans kreeg Gerrit Krüger wel in zijn partij tegen A. Mostert Hzn. Ook Gerrit werd slachtoffer van een combinatie waarbij het materieel wel gelijk bleef. De witte stand echter was reddeloos verloren, ware het niet dat Mostert Hzn. in het vervolg twee schijven van zichzelf min of meer buitenspel zette. Gerrit vermande zich en vond een doorgang naar dam en tenslotte naar remise.

Deze remise bleek de opmaat voor een sterke eindsprint van Twente's Eerste. Gerrit Draaisma had een gedurfde kerkhofaanval ingezet. Witspeler H. Mostert Jzn reageerde hier veel te laks op. In plaats van de zwarte stand onder druk te zetten kon de zwartspeler op klaarlichte dag tot schijfwinst komen. Daarna speelde Gerrit Draaisma de partij kundig naar winst.

Jeroen Paalman en T. Kappert waren lange tijd verwikkeld in een complexe klassieke partij. De witspeler bouwde ongelukkig op en moest materiaal offeren, waarna ook Jeroen Paalman de partij gedecideerd uitmaakte.

Alle ogen waren toen gericht op het eerste bord waar Egbert van Hattem het opnam tegen H. Mostert Azn. De witspeler beheerste het centrum en had een redelijke druk opgebouwd. Met nog drie zetten te spelen ging de zwartspeler door de vlag. Hij kon niet op tijd de remisevariant vinden. Die werd na afloop wel gevonden bij de analyses waarbij de Twentenaren de winst, die lang zo ver weg leek, vierden met een vrolijke borrel.

Twente's Eerste - Kijk Uit Balkbrug

Egbert van Hattem - H. Mostert Azn 2-0 (6)
Jeroen Paalman - T. Kappert 2-0 (5)
Geert Engels - G. Schuurman 0-2 (1)
Gerrit Draaisma - H. Mostert Jzn 2-0 (4)
Gerrit Krüger - A. Mostert Hzn 1-1 (3)
Gert-Jan van den Berg - H. Harms 0-2 (2)